Innostuin tehtailemaan myös leipää.

1999273.jpg

Mallasleipä:

2½ dl maitoa

25 g hiivaa

1 tl suolaa

2 rkl siirappia

½-1 dl maltaita

6-7 dl hiivaleipäjauhoja

½ dl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää mausteet ja alusta taikinaan jauhot. Lisää öljy loppuvaiheessa. Anna taikinan nousta peitettynä puolisen tuntia. Leivo taikinasta vuoan pituinen leipä ja kohota vielä hetki. Paista 200 asteessa, alatasolla 35-40 min.

Ranskanleipä:

3 rkl margariinia

7 dl rasvatonta maitoa

50 g hiivaa

2 rkl sokeria

1½ tl suolaa

noin kilo vehnäjauhoja

Sulata margariini ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva seokseen, lisää mausteet ja alusta taikina notkeaksi. Kohota peitettynä 30 min. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kohota uudelleen 30 min. leivo taikinasta kaksi leipää, paista voidellussa vuoassa, 200 astetta ja 40 min.