1887281.jpg

Tutustuttuani pipoa tehdessäni tähän kuvioon, päätin kokeilla kehittää ohjeen, jossa kuvio kulkee sukan päällä. Kiitokset kuvion lainasta, tässä tulee ohje.

Yritän kirjata ohjeen mahdollisimman selkeästi, mutta jos huomaat ohjeessa virheitä, tai epäselvyyksiä, niin kommentoithan. Toivoisin myös, että jätät kommenttia, jos teet ohjeellani sukat, haluaisin käydä kurkkaamassa lopputuloksen :o)

Ennen aloitusta kannattaa huomioida seuraavat asiat:

1. Kaikki joustinneuleen ja kuvion oikeat silmukat neulotaan kiertäen, eli silmukan takareunasta.

2. Sukan yläpuoli, eli kuviopuoli, neulotaan 1. ja 2. puikon silmukoilla, kantapää taas 3. ja 4. puikkojen silmukoilla, johtuen parittomasta silmukkamäärästä/puikko.

3. Kehitin ohjeen Nalle-langalla ja numeron 3 puikoilla, huomioi oma lankamerkkisi ja käsialasi. Näihin sukkiin kului noin 60g lankaa, koko noin 30.

4. Tein palmikonkierron apupuikon avulla, toinen tapa tehdä kierto löytyy täältä.

5. Kantalappu tehdään vahvistettuna neuleena siten, että neulomatta nostettavat silmukat ovat aina joustinneuleen oikeat silmukat.

6. Kärkikavennusten alkaessa lopetetaan kuvion neulominen ja loppuajan kuvion silmukoilla neulotaan 1o, 1n. Sen vuoksi kavennukset kannattaa aloittaa mahdollisimman pian palmikonkierron jälkeen, jolloin kuvio säilyy kauniina. Kavennusten vuoksi kuvion alkuun tulee välillä 2 oikeaa s peräkkäin ja loppuun taas kaksi nurjaa, mutta se korjaantuu taas seuraavalla kavennuskerralla.

Luo 52 silmukkaa ja jaa ne puikoille, 13 kullekin.

Kierrokset 1-10: Neulo 1o, 1n

Kierros 11(palmikkokiertokierros): Neulo 1o, 1n, 1o, 1n. *Poimi 3 s apupuikolle työn eteen ja neulo 1o, 1n, 1o, 1n (tässä kohtaa silmukat menevät "sekaisin", nurjat neulotaan oikeana ja toisipäin, mutta se kuuluu kuvioon), sen jälkeen neulo apupuikon silmukat 1o, 1n, 1o*. Neulo 1n, 1o, 1n ja  toista *-*. Neulo puikko loppuun 1n, 1o, 1n, 1o, 1n. Neulo loput silmukat 1o, 1n joustinneuletta.

1885509.jpg

Toista rivejä 1-11, kunnes varsi on tarpeeksi pitkä ja aloita kantalappu 3. ja 4. puikon silmukoilla. Merkitse muistiin missä kohtaa pääliosan kuviota olet, ettet menen sekaisin kantapään tekemisen aikana.

Kantalappu:

Nosta 3. puikon ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein ja nosta taas seuraava neulomatta jne kantalapun kaikilla silmukoilla (=vahvistettu neule). Toista tätä kaikilla kantalapun oikeilla kerroksilla, neulo aina nurjan puolen silmukat normaalisti nurjaa, lukuunottamatta ensimmäistä nurjan puolen silmukkaa, joka nostetaan neulomatta.

1887276.jpg

Kun olet neulonut kantalapun kerroksia noin 22 krs ja viimeinen neulomasi kerros on ollut nurjan puolen kerros, niin aloita Kantapohjan kavennukset: Jatka edelleen vahvistettua neuletta kunnes puikolla on jäljellä 9s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 8 nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ, nosta 1. s neulomatta ja neulo, kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus. Jatka kavennuksia, kunnes kaikki sivusilmukat loppuvat ja jäljelle jää vain 10 keskiryhmän silmukkaa. Neulo kantalapun silmukat normaalisti oikein.

1887280.jpg

Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 12-13 silmukkaa ja neulo ne kiertäen oikein. Neulo 1. ja 2 . puikon silmukat kuvion mukaan ja poimi taas kantalapun toisesta reunasta 12-13 silmukkaa, neulo ne kiertäen oikein ja neulo samalle puikolle vielä puolet (eli 5) kantalapun silmukoista.

Nyt puikoilla pitäisi olla silmukoita seuraavasti: 1. 2. puikolla 13 kullakin, eli kuvion silmukat ja  3. ja 4. puikolla 17-18, riippuen poimimiesi silmukoiden määrästä. Sitten aloitetaan kiilakavennukset.

Neulo kantalapun vasemman reunan silmukat oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s. Tee yhteenvetokavennus kiertäen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo kuvio normaalisti. Neulo kantalapun oikean reunan silmukat näin: 1o, yhteenvetokavennus ja loput silmukat oikein.  Jatka kavennuksia joka toisella kierroksella, kunnes silmukoita on jälleen joka puikolla 13. Jatka näillä 52 silmukalla kuviota ja pohjan sileätä neuletta siihen asti, että pikkuvarvas peittyy puoliväliin asti ja aloita kärkikavennukset.

Neulo 1. ja 3. puikon alussa näin: 1o kaksi seuraavaa s kiertäen oikein yhteen. Puikot 2 ja 4 seuraavasti, neulo kuvion mukaan tai sileää siihen asti kunnes puikolla on 3 s jäljellä. Neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen (puikolla 4 silmukat neulotaan oikein yhteen) ja neulo viimeinen silmukka normaalisti oikein (puikko 4) tai nurin (puikko 2). Tee kavennukset joka toisella kierroksella, seuraavan 10 kierroksen aikana. Tee sitten kavennukset joka kierroksella 5 kierroksen ajan. Neulo seuraavalla kierroksella kaikki silmukat pareittain oikein yhteen ja päättele sukka katkaisemalla lanka ja vetämällä se kaikkien jäljellä olevien silmukoiden läpi.

1887284.jpg