Innostuin tehtailemaan myös leipää.
Mallasleipä:
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
½-1 dl maltaita
6-7 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl öljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää mausteet ja alusta taikinaan jauhot. Lisää öljy loppuvaiheessa. Anna taikinan nousta peitettynä puolisen tuntia. Leivo taikinasta vuoan pituinen leipä ja kohota vielä hetki. Paista 200 asteessa, alatasolla 35-40 min.
Ranskanleipä:
3 rkl margariinia
7 dl rasvatonta maitoa
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
1½ tl suolaa
noin kilo vehnäjauhoja
Sulata margariini ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva seokseen, lisää mausteet ja alusta taikina notkeaksi. Kohota peitettynä 30 min. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kohota uudelleen 30 min. leivo taikinasta kaksi leipää, paista voidellussa vuoassa, 200 astetta ja 40 min.
Kommentit